Vanliga fotbollsrelaterade skador

Fotboll är den populäraste sporten i Sverige med ett stort antal utövare. Enligt Svenska Fotbollförbundet finns det cirka 600 000 aktiva spelare i Sverige, men många fler spelar för skojs skull med kompisar. Fotboll är en utmärkt motionsform som stärker musklerna och förbättrar konditionen. Det är dock en sport där skador är vanligt förekommande. Det förekommer både överbelastningsskador och akuta skador. Precis som de flesta idrottsskador är det möjligt att åtgärda problemen med rätt rehabilitering. Här kan du läsa mer om de vanligaste fotbollsrelaterade skadorna samt hur du kan undvika och behandla dessa.

Överbelastningsskador

Precis som inom många andra idrotter är överbelastningsskador mycket vanliga. Träning har generellt sätt många positiva effekter och stärker muskler och skelettet, men ibland kan det bli för mycket och kroppen skadas. Överbelastningsskador beror på en rad olika faktorer, bland annat för tung träning, för lite tid för återhämtning och bristfällig teknik. Ett vanligt kännetecken är att dessa skador kommer smygande, men kan ta lång tid att åtgärda. Därför är det viktigt att snabbt identifiera skadan och påbörja rehabilitering. Hos idrottsskadespecialisterna.se kan du få kostnadsfri rådgivning om vilken behandling som passar just din skada. De har lång erfarenhet att behandla vanliga överbelastningsskador relaterade till fotboll som exempelvis muskelsträckningar i baksidan av låret, ljumskskador och knäskador.

Baksida & framsida av låret

Muskelskador är mycket vanligare än fotskador bland fotbollsspelare. Den enskilt vanligaste skadan för fotbollsspelare är muskulär överbelastning i baksidan av låret. Även muskelbristning i lårets framsida är vanligt förekommande. Det beror bland annat på att sätesmuskler är hämmade vilket gör att låren kompenserar och blir överbelastade. Baksidan av låret är dock betydligt vanligare än framsidan.

Ljumskskador

Ljumskarna påfrestas mycket under fotboll och står för många skador. Återigen handlar det om hämmade sätesmuskler vilket gör att de djupa höftböjarmusklerna blir överbelastade. Detta spänner ljumskarna och åstadkommer smärta. Om detta inte åtgärdas med rehabilitering i god tid är det risk att ljumskskadan blir till sportbråck, även kallat sports hernia. Sportbråck är en mycket smärtsam skada som uppstår på mjukvävnaden i ljumsken. Denna skada är typisk för fotboll på grund av de explosiva rörelserna som sporten kräver. Sportbråck måste inte opereras, men kräver dock behandling av de hämmade musklerna för att inte utvecklas till ljumskbråck.

Knäskador

Knäskador är mycket vanligt förekommande och ungefär hälften av dessa är korsbandsskador. Denna typ av skada är betydligt vanligare i damfotboll än herrfotboll. Återigen beror denna skada på hämmade sätesmuskler. Denna gång är det den mellersta sätesmuskeln som är hämmad, vilket gör att knät kollapsar inåt när foten sätts ned, vilket skadar korsbandet. Därför är det viktigt att träna den mellersta sätesmuskeln för att undvika denna form av skada. Även bristningar i knäskålssenan förkommer ofta. Dessa skador kallas ibland för hopparknä. Även skador på det bakre korsbandet, menisker och sidoledbandet förekommer ofta. Precis som vid många andra idrotter är knäskador vanligt förekommande och för att undvika permanenta skador måste rehabilitering påbörjas i ett tidigt skede.

Akuta skador & stukningar

Akuta skador kan exempelvis handla om benbrott och knä- och fotledsstukningar. Stukningar förekommer ofta inom fotboll på grund av högt tempo, riktningsförändringar och hopp. De flesta akuta skador inom fotbollen går att åtgärda, även om det såklart är smärtsamt vid skadetillfället. Rehabilitering är ofta nödvändigt vid akuta skador såväl som överbelastningsskador även om behandlingen skiljer sig en del.