Monday Night Football

Monday Night Football, eller MNF som det ofta brukar förkortas, är en klassisk amerikansk tv-show. Showen sänds live och har en lång historia i amerikansk TV. Programmet går varje vecka på måndagar på kanalen ESPN. Showen visar de aktuella matcherna som spelas i National Football League, alltså NFL. Den amerikanska fotbollen står i fokus för sändningen men man försöker också lätta upp det hela genom att bjuda in gäster samt inkorporera en hel del underhållning och komiska inslag. Detta koncept har uppenbarligen gått hem eftersom programmet har varit, och fortsätter att vara, så populärt. Och är det över hela världen.

Programmet byggs upp kring de två kommentatorerna som har i uppgift att referera, analysera och förklara vad som händer i matchen. Till sin hjälp har de flera reportrar som står längs planens sidlinjer. Dessutom har de, som tidigare nämnt, oftast en eller flera gäster med sig. Dessa är ofta riktiga celebriteter, det har varit allt från kändisar, till politiker och entreprenörer av olika slag. Ofta är gästerna också för stunden aktuella av en eller annan anledning. Den kända gästlistan inkluderar bland annat de förra presidenterna Bill Clinton och Ronald Reagan, Beatles sångare John Lennon och den kända grodan Kermit från TV-programmet Mupparna.

Sportens popularitet lade grunden till Monday Night Footballs framgång

Amerikansk fotboll är en av USA:s största sporter och något som spelar en stor del i deras kultur. De matcher och ligor som spelas följs av miljontals amerikaner och väcker alltid enormt intresse bland befolkningen. De allra flesta har ett speciellt lag som de stöder och håller på. Oftast är detta ett lag som har sin hemvist i den egna hemstaden eller som det finns andra emotionella band till. Inför matcherna diskuteras utgången intensivt och när det väl är dags brukar fansen gå man ur huset, antingen för att se matchen live eller att följa den på TV, för att på så sätt stödja sina respektive lag.

Amerikansk fotboll

Amerikansk fotboll är en otroligt stor sport i USA, till och med den allra största. Den har utvecklats ur den brittiska rugbyn och man började spela för cirka 150 år sedan. Den amerikanska varianten skiljer sig dock något från den ursprungliga, till exempel är det tillåtet att passa bollen framåt på plan. Varje lag har elva spelare på planen vars uppgift det är att föra bollen över planen och in i motståndarlagets målområde. Lagen turas om att spela i anfallande och försvarande position och inom lagen har varje spelare en särskild position och uppgift. Det handlar också här om försvar och anfall.

Amerikansk fotboll

Historien bakom Monday Night Football

Monday Night Football har en lång historia. Programmet har sänts sedan 1970 och ända fram till idag. De första 35 åren sändes det på en annan kanal, nämligen ABC. Men sedan 2005 sänds det alltså på ESPN. Det gör MNF till ett av de program som sänts längst i amerikansk TV. Idag sänds det även i många andra länder runt om i världen, bland annat Kanada, England och Australien. Man har satt sin egna prägel på sändningen genom att ha många extra kameror som kan täcka alla tänkbara vinklar. Dessutom har man infört andra tekniska innovationer, till exempel datoriserad grafik under matcherna.