College GameDay

College GameDay är en amerikansk TV- show som sänds på den stora network-kanalen ESPN. Det är en liveshow som sänds som uppvärmning inför matcher. Dessa sändningar fokuserar, som programmets namn antyder, på college football och är en del av ESPN:s bevakning av den här ligan. Under fotbollssäsongen sänds det varje lördag precis innan den helgens matcher startar klockan 12.00. Normalt sker sändningen av programmet från platsen där matchen som är i fokus kommer spelas. Det innebär alltså att man sänder från campus, och det är då campus på det college vars lag står som värd för matchen.

Amerikansk fotboll är den absolut största sporten i USA och kan väl i stort sett sägas vara deras nationalsport, även om baseball och basket kommer tätt efter. Idrottstraditioner överlag är viktigt i landet och det gäller att börja i tid. Många spelare börjar därför träna hårt redan i skolan. När man sedan ska börja collage kan det vara en fördel att vara duktig inom någon sport, då det kan innebära att man får ett stipendium som kan täcka de avgifter som ens studier innebär. Det är en sak som är av stor betydelse i USA, där det är mycket dyrt att studera på college.

College football är stort i USA

Det som benämns som college football spelas på alla högre utbildningsinstitutioner i USA, till exempel universitet, colleges och militärskolor. Det var faktiskt college football som gjorde den amerikanska fotbollen riktigt populär. College football anses vara den andra bästa ligan i USA, under den professionella. I vissa delar av landet rankas till och med college football högre än NFL. Oavsett vad man tycker är det viktigt för spelarna att lyckas väl i sitt collegelag. Det är nämligen här de etablerar sig som spelare och visar upp sin skicklighet. Det är sedan baserat på detta som talangscouterna gör sina bedömningar och rekryterar spelare till NFL.

Programmets upplägg

Syftet med College GameDay är såklart att följa college football och vara ett aktuellt program med mycket insyn. Teamet som leder programmet är experter på olika sätt och de har olika uppgifter. Självklart är deras huvuduppgift att prata om matcherna som spelas den dagen som programmet sänds. De talar om nyheter, lagens form och tillhandahåller tittarna med en analys av den kommande matchen. Programmen avslutas alltid med att teamet gör en förutsägelse om hur matchen kommer sluta. Programledarteamet får också besök av en gäst som är med och försöker förutspå dagens resultat. Dessutom siar Corso om hur det kommer att gå i värdlagets match.

Footbal Field

Programmets historia

College GameDay började sändas redan på det sena 80-talet, närmare bestämt 1987. Då bestod teamet av Tim Brando som var programledare tillsammans med det två kommentatorerna Lee Corso och Beano Cook. På den tiden skulle programmet bevaka collegeligan och ge en överblick över vad som hände i den. Men under 90-talet genomgick programmet en stor förändring och fick det format som det har idag. Detta innebär att man sänder live. Programledare och kommentarer har också bytts ut under årens lopp och idag finns bara en av de ursprungliga kvar. Programmet har också gått från att ha varit två timmar till tre.