Amerikansk fotboll: USA:s populäraste sport

Amerikansk fotboll är utan tvekan den mest populära sporten i USA. Dess popularitet beror sannolikt på att sporten har en spännande kombination av såväl fysisk utmaning som strategiskt tänkande. Från början var sporten en blandning av fotboll och rugby. Med tiden utvecklades denna blandade lagsport till en ny lagsport med egna regler, därav namnet amerikansk fotboll. Sporten betraktas som en ganska rå och tuff sport, raka motsatsen till mer sofistikerade sporter som biljard och golf. Sporten passar därför personer som gillar action och kraftfulla utmaningar. Amerikansk fotbolls historia, regler och fördelar med att utöva sporten kommer beskrivas här.

Historia

Amerikansk fotboll härstammar från en kombinerad blandning av fotboll och rugby. Det började med att olika amerikanska universitet anordnade en serie matcher några år efter amerikanska inbördeskriget. Eftersom det saknades fastställda regler hade sporten varierade regler mellan olika platser. Till slut valde universiteten att särskilja sporten genom att distansera sig från fotboll och rugby. Numera har amerikansk fotboll i popularitet till och med överträffat en annan mycket amerikansk sport, nämligen baseboll. Detta framstår tydligt med årets allra största sportevenemang, höjdpunkten Super bowl. Super bowl är finalmatchen i amerikansk fotboll som spelas i början av februari och har omkring 100 miljoner tv-tittare. 2015 var ett rekordår med över 114 miljoner tv-tittare. Detta vara en match som spelades mellan Seattle Seahawks och New England Patriots på University of Phoenix Stadium i Arizona.

Regler

Amerikansk fotboll är en lagsport som går ut på att göra mål, antingen genom att en spelare springer med bollen eller passar bollen till en lagkamrat. Spelfältets dimensioner är följande: 109 meter långt och 49 meter brett. En match varar 60 minuter. Sportens regler är därmed enkla. Det kluriga är snarare lagens olika strategier för att vinna. Varje lag har 11 spelare på fältet, var och en med sin strategiska position och uppgift. Vissa har offensiva roller medan andra har defensiva. Sammanlagt har varje lag omkring 50 spelare, dock är det 11 stycken som spelar åt gången. Vinnaren är det lag som har samlat mest poäng när matchens tid gått ut.

5 fördelar med att spela amerikansk fotboll

1. Arbetsetik: Många omkringliggande moment ingår i amerikansk fotboll för att lyckas med sporten. Däribland ingår påklädning, avklädning, förberedelser och träning. Dessa erfarenheter ger spelare viktiga färdigheter som de har nytta för resten av livet.

2. Disciplin: Amerikansk fotboll är en hård sport som tränar upp disciplin och mental uppmärksamhet. Ett litet misstag på fältet, alltifrån ett felaktigt steg eller tappat pass kan påverka resten av förloppet för en hel match.

3. Hälsofördelar: Precis som med de flesta sporter är fysisk rörelse en hälsosam aktivitet. Amerikansk fotboll är inget undantag. Tänk på att även om sporten är ganska rå finns alltid produkter för sår ifall något händer. Sporten kräver fysisk ansträngning på flera sätt som smidighet, snabbhet och styrka. Dessutom krävs kardiovaskulär kondition och koordination.

4. Kamratskap: En lagsport som amerikansk fotboll innebär kamratskap och laganda. Ett lag som kämpar mot ett gemensamt mål bygger upp förtroende, uppskattning och nära band till varandra.

5. Lagarbete: Lagarbete är ännu en erfarenhet som spelare kommer ha enorm nytta av utanför sporten, inte minst i karriären eftersom det krävs i nästan alla yrken. Amerikansk fotboll är verkligen ett ansvarsfullt lagspel där var och en av lagets 11 spelare har sin särskilda roll.